29 / 07 / 2022

Κλιματιστικά – Μύθοι & Αλήθειες!

Κλιματιστικά – Μύθοι & Αλήθειες!

Έχεις ακούσει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια για τα κλιματιστικά, τις λειτουργίες τους, τον τρόπο επιλογής τους και την σωστή χρήση τους. Στην Inventor, με πάνω από 60 χρόνια εμπειρία στον οικιακό και τον επαγγελματικό κλιματισμό, ξέρουμε πολύ καλά τη σημαντικότητα που έχει στις μέρες μας το κλιματιστικό σε κάθε νοικοκυριό. Σπάμε λοιπόν επιτέλους τη σιωπή μας για να σου πούμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια για όλα όσα θα ήθελες να ξεκαθαρίσεις, μια για πάντα!
enter image description here

«Αν βάλω το κλιματιστικό σε χαμηλότερη θερμοκρασία μια πολύ ζεστή μέρα, ο χώρος μου θα δροσιστεί ακόμη πιο γρήγορα.»

Λάθος! Η ταχύτητα της ψύξης ρυθμίζεται από την ένταση των ανεμιστήρων. Αυτό σημαίνει ότι όσο ψηλότερα επιλέξεις να είναι οι ανεμιστήρες τόσο πιο γρήγορα θα κρυώσει το δωμάτιο αλλά και τόσο περισσότερο θόρυβο θα κάνει η μονάδα. Το να βάλεις το κλιματιστικό στους 18οC όταν έξω έχει καύσωνα:

  • προκαλεί φθορά στο κλιματιστικό σου που «ζορίζεται» για να πετύχει την τόσο χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο χώρο,
  • αυξάνεις την κατανάλωση του ρεύματος,
  • η μονάδα κάνει περισσότερο θόρυβο για περισσότερη ώρα αφού λειτουργεί πιο έντονα για να ρίξει την θερμοκρασία του δωματίου
  • δεν πετυχαίνεις την γρήγορη ψύξη που θες και
  • μπορεί όντως να πάθεις καμιά ψύξη!
  • Και να καταλήξεις να νιώθεις άβολα με την τόσο χαμηλή θερμοκρασία που μετά από τόσο κόπο «κατάφερε» το κλιματιστικό σου

Συμβουλή: Βάλε το κλιματιστικό σου μέχρι 10 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία για να εξοικονομήσεις χρήματα και να έχεις την δροσιά που θες. Βρες την θερμοκρασία του χώρου που σε κάνει να νιώθεις άνετα και επίλεξε αυτή κάθε φορά και στο κλιματιστικό σου!
enter image description here

«Κάνω περισσότερη οικονομία όταν σβήνω το κλιματιστικό αφού κρυώσει το δωμάτιο παρά όταν το έχω μόνιμα αναμμένο.»

Σίγουρα όχι! Τα κλιματιστικά τύπου Inverter, δηλαδή όλα πλέον τα σύγχρονα κλιματιστικά, όταν πιάσουν την θερμοκρασία που έχεις ορίσει, μειώνουν σημαντικά τη λειτουργία τους για να την διατηρήσουν. Άρα, αν δεν επηρεάσεις με κάποιο τρόπο τη θερμοκρασία ανοίγοντας παραδείγματος χάριν διάπλατα το παράθυρο, κάνεις πολύ πιο εύκολη τη ζωή στο κλιματιστικό σου γιατί είναι πολύ πιο απλό και κυρίως οικονομικό να διατηρήσει τον χώρο κρύο παρά να τον ξανακρυώσει αν αυτός ζεσταθεί κατά 5ο-6οC.

«Οι ανάγκες ψύξης του χώρου μου και συνεπώς το κλιματιστικό που θα επιλέξω εξαρτώνται μόνο από το μέγεθος του δωματίου που θέλω να το τοποθετήσω.»

enter image description here Λάθος! Το μέγεθος του δωματίου όντως παίζει μεγάλο ρόλο στην επιλογή των BTU του κλιματιστικού που θα επιλέξεις, όμως δεν είναι μόνο αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Ο όγκος του δωματίου, η μόνωσή του, το αν έχει παράθυρα ή μπαλκονόπορτες και πόσο μεγάλες είναι, αν το σπίτι σου είναι ρετιρέ ή σε ενδιάμεσο όροφο, πόσες ώρες την ημέρα δέχεται απευθείας το φως του ήλιου, πόσοι άνθρωποι βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο χώρο καθώς και αν υπάρχουν συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα.

Συμβουλή: Σε γενικές γραμμές ο υπολογισμός των τετραγωνικών μέτρων του δωματίου είναι αρκετός για να επιλέξεις κλιματιστικό απλώς αν νιώθεις ότι ένας χώρος είναι συγκριτικά πιο ζεστός σε σχέση με το υπόλοιπο σπίτι, τότε ίσως να πρέπει να ανέβεις ένα επίπεδο σε BTU για να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις την απόδοση και την οικονομία που θέλεις!

«Όσο υψηλότερη η ενεργειακή κλάση τόσο μεγαλύτερη οικονομία θα κάνω.»

enter image description here Αλήθεια είναι αυτό! Όσο υψηλότερη η αποδοτικότητα, η ενεργειακή του δηλαδή κλάση, τόσο λιγότερο ρεύμα θα καίει το κλιματιστικό σου. Άρα, βάλε στη ζωή σου κλιματιστικά Inventor με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση Α+++ που φροντίζουν για την τσέπη σου, την οικονομία στην κατανάλωση αλλά και για την οικολογική σου συνείδηση φροντίζοντας το περιβάλλον και το ενεργειακό αποτύπωμα σε αυτό.

«Αν έχω το κλιματιστικό αναμμένο στο υπνοδωμάτιο, ο θόρυβος που κάνει δεν με αφήνει να κοιμηθώ το βράδυ.»

enter image description here Ο προβληματισμός σου είναι απόλυτα δικαιολογημένος. Γι’ αυτό όταν επιλέγεις κλιματιστικό θα πρέπει φυσικά να λάβεις υπόψη και την στάθμη θορύβου, αφού αν κοιμάσαι και ελαφριά η λειτουργία της μονάδας θα πρέπει να είναι αθόρυβη. Η χαμηλή στάθμη θορύβου είναι στα 19-20dB αυτό είναι το επίπεδο θορύβου που κάνουν τα φύλλα που θροΐζουν!

Συμβουλή: Βάλε το Inventor κλιματιστικό σου στην λειτουργία ύπνου που προσαρμόζει τη θερμοκρασία του δωματίου για ιδανικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας και εξασφαλίζει υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, θα απολαμβάνεις με ηρεμία τον ύπνο σου χωρίς ανεπιθύμητους ήχους!

«Το κλιματιστικό είναι βλαβερό για την υγεία.»

enter image description here Μύθος! Το κλιματιστικό έχει πολλαπλά οφέλη:

  • Προστατεύει, ειδικά σε περιόδους έντονου καύσωνα, από την θερμοπληξία
  • Βοηθά άτομα με αλλεργίες ή άσθμα καθώς φιλτράρει τον αέρα του δωματίου, από τη γύρη, τη σκόνη και άλλα αλλεργιογόνα. Τα κλιματιστικά Inventor διαθέτουν και τεχνολογία Ultraviolet τύπου C που φροντίζει για τον υγιεινό αέρα του σπιτιού σου, εξουδετερώνοντας μικροοργανισμούς, χάρη στο UV που παράγει υπεριώδη ακτινοβολία τύπου C κυμάτων 265- 275nm.
  • Μειώνει επίσης την υγρασία του χώρου, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματικότητα της θέρμανσης κάνοντάς σε να αισθάνεσαι μεγαλύτερη την θερμοκρασία του χώρου
  • Βελτιώνει την παραγωγικότητα σου στην δουλειά, διευκολύνοντας την πνευματική λειτουργία, αφού όταν δεν ζεσταίνεσαι όλα γίνονται πιο εύκολα!
    enter image description here Συμβουλή: Το κλιματιστικό σου, όπως οι περισσότερες συσκευές στο σπίτι σου, θέλει κι αυτό τη φροντίδα του, σε τακτική βάση για να μην αναπτυχθούν μικρόβια στο εσωτερικό του. Εάν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό εντατικά κατά τη διάρκεια του χρόνου ως μέσο θέρμανσης και ψύξης, καλό είναι ο καθαρισμός όλων των φίλτρων να γίνεται περίπου κάθε μήνα και οπωσδήποτε μία φορά πριν την χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο, για να διασφαλίσεις την μέγιστη αποτελεσματικότητά τους. Τα φίλτρα HEPA & τριπλής δράσης θα πρέπει μάλιστα να αντικαθίστανται μία φορά κάθε 6 μήνες ή ετησίως, ανάλογα και πάλι με το πόσο συχνά ανάβεις το κλιματιστικό σου αλλά και το πόσο επιβαρυμένη είναι η ατμόσφαιρα. Μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον θα πρέπει να γίνεται συντήρηση από αδειοδοτημένους και εξειδικευμένους επαγγελματίες, καθώς και όποτε η λειτουργία του κλιματιστικού παρουσιάζει σφάλμα. Η επαγγελματική συντήρηση δεν θα πρέπει να παραλείπεται, διότι αν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί σωστά, καταπονείται υπερβολικά και χωρίς λόγο, μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του και το κυριότερο, αυξάνοντας την κατανάλωση.

Τώρα έχεις την γνώση! Εμπιστεύσου την εμπειρία και τεχνολογία Inventor και αξιοποίησε τις πληροφορίες επιλέγοντας το κατάλληλο κλιματιστικό για εσένα με βάσει τις προσωπικές σου ανάγκες αλλά και τις συνθήκες του χώρου σου, από την μεγάλη γκάμα Inventor.