26 / 05 / 2021

Αντλίες Θερμότητας

Η πιο οικονομική και οικολογική λύση για κάθε σπίτι

enter image description here

Όλες οι βασικές πληροφορίες για τις αντλίες θερμότητας και χρήσιμες ερωταπαντήσεις που θα σας λύσουν κάθε απορία!

Η σειρά αντλιών θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών Matrix, έρχεται να προστεθεί στην ήδη πλούσια λίστα των μοναδικών προϊόντων Inventor. Η συγκεκριμένη σειρά παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη, απόλυτα οικονομική λύση για την θέρμανση & ψύξη του χώρου αλλά και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την πιο οικονομική επιλογή για θέρμανση, επιτυγχάνοντας έως και 74,5% οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με άλλες πηγές θερμότητας. Με δυνατότητα προσαγωγής νερού έως 65°C μπορεί να καλύψει κάθε τύπο εφαρμογής όπως ενδοδαπέδια θέρμανση, μονάδες για θέρμανση/ψύξη (fan coil), θερμαντικά σώματα ή και συνδυασμό αυτών, ανάλογα με την ανάγκη που επιθυμείτε να καλύψετε. Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά των αντλιών θερμότητας που τις κάνουν να ξεχωρίζουν είναι το οικολογικό ψυκτικό μέσο R32, η αθόρυβη λειτουργία, η υψηλή απόδοση, οι πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει στον εγκαταστάτη σε κάθε εφαρμογή καθώς και η ευελιξία που προσδίδει στην καθημερινή χρήση. Παράλληλα, μέσω της έξυπνης λειτουργίας Wi-Fi που διαθέτουν, οι αντλίες θερμότητας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες σε κάθε χώρο επιτρέποντάς σας να έχετε πλήρη έλεγχο απ’ όπου και αν βρίσκεστε, μέσω του smartphone σας, εξοικονομώντας ακόμη περισσότερη ενέργεια.

Αντλίες Θερμότητας: μια απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον λύση

enter image description here

Η διαδικασία λειτουργίας τους, μέσω της χρήσης της αεροθερμικής ενέργειας – από το εξωτερικό περιβάλλον- που θεωρείται ανανεώσιμη πηγή, κατατάσσει τις αντλίες θερμότητας στις πλέον ενεργειακά αποδοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον προτάσεις θέρμανσης. Η ενέργεια που δαπανά για να αντλήσει τη θερμότητα του περιβάλλοντος είναι πολύ μικρή και γι' αυτό αποτελεί την οικονομικότερη λύση θέρμανσης ενός σπιτιού. Ο οικολογικός χαρακτήρας των αντλιών αποτελεί άλλωστε και τον λόγο που τα συστήματα αυτά επιδοτούνται μέσω προγραμμάτων με σκοπό την αντικατάσταση συμβατικών και περισσότερο ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης.

Χρήσιμες Ερωτήσεις και Απαντήσεις

  • Τι είναι η αντλία θερμότητας και πώς λειτουργεί;

    Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα που, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, αντλεί τη θερμότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και τη μεταφέρει εντός της κατοικίας. Η αρχή λειτουργίας της είναι παρόμοια, αλλά αντίστροφη, από αυτή ενός ψυγείου. Η αντλία θερμότητας αποσπά θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος και μέσω του ψυκτικού κυκλώματος μπορεί να την μεταφέρει στο εσωτερικό του σπιτιού ή να θερμάνει το νερό χρήσης για τις ανάγκες σας.

  • Τι κάνει την αντλία θερμότητας μία οικονομική λύση;

    Η μέγιστη οικονομία που προσφέρει στην κατανάλωση ενέργειας! Η αντλία θερμότητας απορροφά θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και την αποδίδει στο χώρο μας. Η εξοικονόμηση στη διαδικασία αυτή έγκειται στο γεγονός πως με 1kW ηλεκτρικής ενέργειας το σύστημα μπορεί να αποδώσει έως και 5kW θερμικής ενέργειας στην κατοικία μας. Η απορρόφηση θερμότητας από το περιβάλλον είναι δυνατή ακόμα και σε εξωτερικές θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν, καθιστώντας τες την ιδανική λύση για κάθε εφαρμογή.

  • Τι πρέπει να γνωρίζω πριν επενδύσω σε ένα σύστημα αντλιών θερμότητας;

    Εάν πρόκειται να χτίσετε ή να ανακαινίσετε την κατοικία σας, είναι πιθανό να εγκαταστήσετε ενδοδαπέδια θέρμανση. Για την ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτούνται χαμηλές θερμοκρασίες νερού, συνήθως μεταξύ 30°C και 35°C. Παράλληλα, οι αντλίες θερμότητας προσφέρουν την ευελιξία αντικατάστασης στα υπάρχοντα σώματα θέρμανσης του σπιτιού σας. Αν επιλέξετε ή ήδη έχετε στην κατοικία σας σώματα καλοριφέρ θα πρέπει να γνωρίζετε τη θερμοκρασία στην οποία αυτά θα λειτουργούν. Γνωρίζοντας πως η μονάδα μπορεί να προσφέρει νερό έως 65°C την επιλέγουμε τόσο σε εφαρμογές αντικατάστασης λέβητα χωρίς επεμβάσεις εσωτερικά όσο και σε νέες κατοικίες με θερμαντικά σώματα.
    Εναλλακτικά, αν ενδιαφέρεστε και για ψύξη στο χώρο σας μια λύση με μονάδες θέρμανσης/ψύξης (fan coil) θα κάλυπτε τις ανάγκες σας τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

  • Γιατί πολύς κόσμος διστάζει να επιλέξει αντλία θερμότητας;

    Η εντύπωση πως λόγω της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος η θέρμανση του χώρου μας μετατρέπεται σε μια κοστοβόρα διαδικασία, είναι λανθασμένη. Η αντλία θερμότητας δεν θα πρέπει να συγχέεται με τους ηλεκτρικούς λέβητες ή τους θερμοσυσσωρευτές που θερμαίνουν το χώρο μας με τη χρήση ηλεκτρικής αντίστασης. Η τεχνολογία inverter, η εξέλιξη των ψυκτικών μέσων και γενικότερα όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν υιοθετηθεί, αδιαμφισβήτητα καθιστούν τις αντλίες θερμότητας ως το κορυφαίο ενεργειακό σύστημα θέρμανσης.

  • Πόσο ασφαλές είναι το σύστημα στη λειτουργία του;

    Απόλυτα ασφαλές. Οι αντλίες θερμότητας Inventor λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς καύση πετρελαίου ή αερίου και τους κινδύνους που αυτά συνεπάγονται. Επιπλέον, δε χρειάζεται δεξαμενή καυσίμου ή συνδέσεις καύσιμου αερίου. Επομένως δεν υπάρχουν κίνδυνοι από διαρροές, αναθυμιάσεις ούτε δυσάρεστες οσμές.

  • Γιατί αντλία θερμότητας Inventor;

    1) Αξιοπιστία της μάρκας
    Η Inventor για περισσότερο από μισό αιώνα υποστηρίζει συστήματα κλιματισμού αξιόπιστα και αποδοτικά, που εξασφαλίζουν απόλυτη άνεση και μέγιστη εξοικονόμηση σε κάθε νοικοκυριό. Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας, ενσωματώνουν όλα εκείνα τα διαχρονικά χαρακτηριστικά της μάρκας Inventor, την ποιότητα και την τεχνογνωσία, κρατώντας μια σύγχρονη ματιά στις πρόδηλες τάσεις για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις σε κάθε σπίτι.

    2) After sales service
    Η ομάδα after sales, που απαρτίζεται από εξειδικευμένο τεχνικό δίκτυο με την απαραίτητη γνώση και εμπειρία στον κλάδο, είναι στο πλευρό σας προκειμένου να συμβάλει στην άμεση και αποτελεσματική επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος αντιμετωπίζει η μονάδα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως απολαμβάνετε προϊόντα που υπερέχουν και ενισχύουν την αίσθηση ασφάλειας, ότι έχετε στη διάθεσή σας ένα υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο προϊόν για το οποίο δε θα χρειαστεί επ’ ουδενί να ξοδέψετε επιπλέον χρόνο και χρήμα για να επισκευαστεί, και το οποίο θα συμβάλει στη διαμόρφωση ιδανικών συνθηκών στην ατμόσφαιρα του σπιτιού, για εσάς και τους αγαπημένους σας, τώρα αλλά και μελλοντικά!

    3) Άριστη λειτουργία σε κάθε συνθήκη
    Η σειρά αντλιών θερμότητας Matrix χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα απόδοσης ακόμη και στις πιο ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες, που αγγίζουν τους -25°C, δυνατότητα προσαγωγής νερού έως και 65°C για σύνδεση σε σώματα καλοριφέρ, καλύπτοντας τις ανάγκες σας για θέρμανση ανεξαρτήτως του τύπου μονάδας που χρησιμοποιείτε εντός της κατοικίας σας. Παράλληλα προσφέρει δυνατότητα ψύξης με νερό έως 5°C, ακόμη και σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43°C στο εξωτερικό περιβάλλον.

  • Τι ακριβώς είναι η Inventor Matrix;

    Matrix είναι το όνομα της νέας σειράς αντλιών θερμότητας της Inventor, που σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης (αερίου ή πετρελαίου) σε κατοικίες. Το σύστημα δίνει λύσεις τόσο στη θέρμανση, όσο και στην παραγωγή ζεστού νερού χρήσης καθώς επίσης και στην ψύξη για τους θερινούς μήνες. Η σειρά διατίθεται σε δύο εκδόσεις, ενιαίου (monoblock) ή διαιρούμενου τύπου (split) με εσωτερική μονάδα τοίχου.

  • Πληρούν τα συστήματα Inventor Matrix τις προϋποθέσεις για την επιλογή τους στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021; Σε ποια κατηγορία χρηματοδότησης εμπίπτουν;

    Η αντλία θερμότητας Inventor Matrix πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης Εξοικονομώ 2021. Μάλιστα όλες οι μονάδες 14kW & 16kW διαιρούμενου και ενιαίου τύπου εμπίπτουν σε μεγαλύτερη κατηγορία χρηματοδότησης!
    Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά για κάθε διαθέσιμη μονάδα η κατηγορία χρηματοδότησης.

    enter image description here

    Οι κατηγορίες χρηματοδότησης είναι σύμφωνα με τον Οδηγό Προγράμματος Δεκεμβρίου 2021.

  • Είναι η σειρά αντλιών θερμότητας Inventor φιλική προς το περιβάλλον;

    Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, τα οποία βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και σιγά σιγά τοποθετούνται στο περιθώριο εξαιτίας της προσπάθειας για τη μείωση των εκπομπών CO2 . Αντιθέτως, το 66%-80% της θερμότητας που παράγει η Inventor Matrix προέρχεται από ανανεώσιμη πηγή (αεροθερμική ενέργεια). Επομένως, η μοντέρνα αυτή τεχνολογία ικανοποιεί τις απαιτήσεις για μείωση εκπομπών και την καθιστά ως την ιδανική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, εναλλακτική επιλογή συγκριτικά με την εγκατάσταση ενός συμβατικού συστήματος.

  • Ποιο είναι το κόστος λειτουργίας της σειράς Matrix συγκριτικά με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης;

    Με τρέχουσες τιμές ενέργειας το κόστος λειτουργίας είναι έως 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα λέβητα πετρελαίου. Αυτό αλλάζει ανάλογα με την εφαρμογή και εξαρτάται μεταξύ άλλων από το μέσο θέρμανσης, τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τον τρόπο λειτουργίας κ.α.

  • Τι ποσοστό εξοικονόμησης μπορώ να πετύχω χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας Inventor;

    Σε σύγκριση με ένα συμβατικό λέβητα πετρελαίου, μπορείτε να εξοικονομήσετε κατά προσέγγιση έως και το 60% της μέσης ετήσιας κατανάλωσης του νοικοκυριού σας, για θέρμανση αλλά και ζεστό νερό χρήσης.

  • Τι πρέπει να γνωρίζω για την εγκατάσταση του συστήματος;

    Το κόστος εγκατάστασης είναι σχετικά χαμηλό και η διαδικασία απλή. Δεν απαιτείται εκσκαφή ή γεώτρηση όπως στα γεωθερμικά συστήματα. Η μονάδα τοποθετείται όπως ένα κλασικό κλιματιστικό, χωρίς να χρειάζεται λεβητοστάσιο, δεξαμενή για αποθήκευση καυσίμων, καμινάδα ή κάποιου είδους αερισμός. Το υδραυλικό μέρος (κυκλοφορητής, δοχείο διαστολής κλπ.) συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα και έτσι η εγκατάσταση μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγες μόνο ώρες.

  • Μπορεί η αντλία θερμότητας να εγκατασταθεί σε κατοικία με υφιστάμενο συμβατικό σύστημα θέρμανσης;

    Υπάρχουν διαφορετικές εκδόσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του σπιτιού σας. Μπορεί, ανάλογα με την έκδοση, να συνδυαστεί με σώματα υψηλών θερμοκρασιών που προϋπάρχουν, όπως επίσης και με σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αερόθερμα, σώματα χαμηλών θερμοκρασιών ή συνδυασμό όλων ή κάποιων από τα παραπάνω.

  • Τι εννοούμε μιλώντας για ολοκληρωμένη λύση;

    Οι αντλίες θερμότητας Inventor, σχεδιασμένες με κριτήρια την άνεση και την εξοικονόμηση ενέργειας, αποτελούν την ιδανική λύση για τη θέρμανση και ψύξη του χώρου σας καθώς και για την παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) καθώς μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες κάθε χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για:
    • Ενδοδαπέδια θέρμανση και δροσισμό
    • Θέρμανση με καλοριφέρ
    • Κλιματισμό και θέρμανση με fan coils
    • Ζεστό νερό χρήσης

  • Μπορώ να ρυθμίσω τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας ακόμη και όταν δεν είμαι στο σπίτι;

    Ενεργοποιήστε απλά την έξυπνη λειτουργία Wi-Fi. Μέσω ενός φιλικού προς το χρήστη συστήματος μπορείτε να ελέγχετε τη λειτουργία θέρμανσης ή της ψύξης καθώς και την παραγωγή του ζεστού νερού χρήσης με εύκολο τρόπο, μέσω του κινητού ή του tablet σας. Mε την έξυπνη λειτουργία Wi-Fi, δημιουργείτε το περιβάλλον που εσείς επιθυμείτε, απ’ όπου κι αν βρίσκεστε. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Comfort Home από το Google Play ή το App Store και εξοικονομήστε ενέργεια ρυθμίζοντας τη μονάδα σας με έναν απόλυτα γρήγορο και ξέγνοιαστο τρόπο.