02 / 06 / 2023
Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου!
Μπήκε ο Ιούνιος και το καλοκαίρι έφτασε κι επισήμως κι ας μας τα χαλάει λίγο ο καιρός! Τα ρούχα στις ντουλάπες τα αλλάξαμε, τα χαλιά τα μαζέψαμε και το σπίτι το καθαρίσαμε καλά για να υποδεχτούμε την πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου! Τώρα λοιπόν είναι μια καλή περίοδος για να καθαρίσουμε και το κλιματιστικό μας, ώστε να είναι έτοιμο για τις ζεστές μέρες που θα έρθουν. Ναι, το κλιματιστικό θέλει κι αυτό τη φροντίδα του για να ανταποκρίνεται κατάλληλα σε όλες τις συνθήκες, αλλά και για να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια! Γιατί ένα κλιματιστικό (αλλά και κάθε συσκευή με φίλτρα) αν μαζέψει σκόνη στο εσωτερικό, δεν λειτουργεί το ίδιο σωστά άρα καταναλώνει περισσότερο ρεύμα κατά τη χρήση. Αν μάλιστα το χρησιμοποιείς όλο τον χρόνο, αυτή η φροντίδα πρέπει να γίνεται τακτικά, όχι μόνο το καλοκαίρι. Ακόμη και τα κλιματιστικά Inventor που διαθέτουν λειτουργία αυτοκαθαρισμού, χρειάζονται σωστή συντήρηση και καθάρισμα.
Δεν είναι τίποτα σπουδαίο όμως! Αν έχεις απορίες για το τι πρέπει να κάνεις, κάθε πότε πρέπει να καθαρίζεις το κλιματιστικό, αν πρέπει να καλείς κάποιον επαγγελματία κλπ, διάβασε παρακάτω για να μάθεις όλα όσα χρειάζεσαι. Έχουμε συγκεντρώσει απαντήσεις για τα πιο συχνά ερωτήματα!
Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το κλιματιστικό μας;
Τι πιο σημαντικό από την υγεία μας; Ο σωστός καθαρισμός και η συντήρηση του κλιματιστικού μας αποτελούν βασική προϋπόθεση για να απολαμβάνουμε καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι, αφού σχετίζονται άμεσα με την υγιεινή του αέρα. Όσα φίλτρα και λειτουργίες κι αν έχει το κλιματιστικό μας για καθαρότητα του αέρα, δεν αρκούν αν δεν φροντίζουμε για την υγιεινή του. Επιπλέον, καθαρίζοντας και συντηρώντας το κλιματιστικό μας κάνουμε οικονομία, αφού μία καλοσυντηρημένη συσκευή αποδίδει πολύ καλύτερα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Προσέχοντας και συντηρώντας το κλιματιστικό μας, επίσης, φροντίζουμε για τη μακροζωία του και την επένδυση που κάναμε αγοράζοντάς το, καθώς επίσης απολαμβάνουμε και τα προνόμια της 10ετούς εγγύησης Inventor.
Ο καθαρισμός των φίλτρων αρκεί ή πρέπει να φωνάξουμε κάποιον ειδικό για συντήρηση;
Ο καθαρισμός των φίλτρων είναι απαραίτητος και μπορούμε να τον κάνουμε μόνοι μας τακτικά. Όμως είναι διαφορετικός από τη συντήρηση που κάνει ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας και σε καμία περίπτωση δεν την υποκαθιστά. Η συντήρηση είναι εξίσου αναγκαία.
Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε συντήρηση και καθαρισμό των φίλτρων;
Η συντήρηση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο από έναν πιστοποιημένο τεχνικό, ώστε να απολυμαίνεται η μονάδα από μύκητες και άλλα μικρόβια. Τα φίλτρα καλό είναι να τα καθαρίζουμε κάθε 15 μέρες ή μια φορά το μήνα (ανάλογα με τη χρήση που κάνουμε) κατά τις περιόδους που χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό τακτικά.
Τι περιλαμβάνει η σωστή συντήρηση από τεχνικό;
Μια σωστή συντήρηση στοχεύει στην απολύμανση του κλιματιστικού και περιλαμβάνει πλύσιμο και σχολαστικό χημικό καθαρισμό. Αυτό προϋποθέτει το άνοιγμα της συσκευής. Επιπλέον, ο τεχνικός κάνει έναν γενικό έλεγχο για να σιγουρευτεί ότι το κλιματιστικό λειτουργεί σωστά και αποδοτικά.
Μπορώ να κάνω μόνος μου τη συντήρηση;
Η συντήρηση κάθε κλιματιστικού πρέπει να γίνεται από πιστοποιημένους ψυκτικούς! Η ερασιτεχνική συντήρηση από ιδιώτες και η χρήση διάφορων χημικών του εμπορίου, που συνήθως είναι μη εγκεκριμένα, ακατάλληλα και συχνά αμφίβολης προέλευσης, δεν υποκαθιστά τη σωστή συντήρηση του κλιματιστικού. Μάλιστα μπορεί να είναι κι επικίνδυνη, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ατόμου που κάνει ερασιτεχνικά τη συντήρηση και συχνά προκαλεί ζημιά στο κλιματιστικό, όπως διάβρωση των πλαστικών, καταστροφή διάφορων εξαρτημάτων κ.ο.κ.
Πώς μπορώ να καθαρίσω μόνος μου τα φίλτρα του κλιματιστικού;
Εξίσου σημαντικός με τη συντήρηση είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων. Η διαδικασία είναι πολύ απλή:
Βγάλε το κλιματιστικό από την πρίζα για όση ώρα διαρκέσει ο καθαρισμός.
Άνοιξε το πλαστικό κάλυμμα της εσωτερικής μονάδας, ανοίγει συνήθως πολύ εύκολα με κλιπ. Βγάλε τα φίλτρα και τίναξε ή βούρτσισέ τα. Μπορείς αν θες να χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα και το ειδικό ακροφύσιο με το βουρτσάκι.
Αν τα φίλτρα είναι πολύ βρόμικα, μπορείς να τα πλύνεις με χλιαρό νερό και κάποιο πολύ ελαφρύ απορρυπαντικό, αρκεί να μην αφήσεις υπολείμματα και να ξεπλύνεις πολύ καλά. Το πλύσιμο θα πρέπει να γίνει από την εσωτερική μεριά των φίλτρων προς την εξωτερική λόγω της πυκνής πλέξης τους, για καλύτερα αποτελέσματα. Πριν τα τοποθετήσεις ξανά, τα φίλτρα θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.
Αν το κλιματιστικό σου διαθέτει φίλτρα κατακράτησης των μικροσωματιδίων, όπως φίλτρο HEPA & φίλτρο τριπλής δράσης, θα πρέπει κι αυτά να καθαριστούν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και πάλι την ηλεκτρική σου σκούπα και να τα αφήσεις έξω στον ήλιο (χωρίς να εκτίθενται απευθείας στις ηλιακές ακτίνες) για μία περίπου ώρα.
Για τις περσίδες μπορείς να κάνεις δύο πράγματα. Αν βγαίνουν εύκολα, τότε μπορείς να κάνεις ό,τι έκανες και με τα φίλτρα. Αν αφαιρούνται δύσκολα, τότε θα πρέπει να τις καθαρίσεις επί τόπου με υγρά πανάκια. Ανακάτεψε ένα ελαφρύ απορρυπαντικό με ζεστό νερό κι έπειτα βρέξε με αυτό ένα καθαρό πανί και σκούπισε τις γρίλιες. Στέγνωσε με ένα άλλο, νωπό πανί, που απλώς έχεις βουτήξει σε νερό. Για να καθαρίσεις τις περσίδες μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πινέλο για να φτάσεις στα δύσκολα σημεία και να καθαρίσεις αποτελεσματικά σκόνη και μικρόβια.
Τα υπόλοιπα εξωτερικά μέρη του κλιματιστικού (π.χ. πρόσοψη, πλαϊνά μέρη), μπορείς να τα καθαρίσεις με ένα καθαρό πανί, αφού το βρέξεις και το στύψεις πολύ καλά, ώστε να μην μείνουν σταγόνες νερού στη συσκευή.