26 / 03 / 2020

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους καθαριστές αέρα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους καθαριστές αέρα;

Χρήσιμες έννοιες που πρέπει να γνωρίζετε...

Και όσο οι καθαριστές αέρα κάνουν όλο και πιο έντονη την παρουσία τους σε κάθε σύγχρονο σπίτι, ολοένα και περισσότερο γίνονται γνωστές οι παρακάτω έννοιες, εξαιρετικά χρήσιμες τόσο για την κατανόηση της λειτουργίας του καθαριστή αέρα αλλά και για την επιλογή του μοντέλου που ταιριάζει στο δικό σας σπίτι:

• CADR (Clean Air Delivery Rate) :

Το CADR δηλώνει την απόδοση του καθαριστή αέρα και χρησιμοποιείται για να υπολογίσουμε αν η συσκευή μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγεθος του χώρου. Για παράδειγμα, ένας καθαριστής αέρα με CADR 300m³ /h μπορεί να καλύψει χώρους έως και 45m² , ενώ ένας καθαριστής αέρα με CADR 500m³ /h μπορεί να καλύψει χώρους έως και 80m² .

• PM 2.5 (Particulate Matter - Αιωρούμενα Σωματίδια) :

Το PM 2.5 υποδηλώνει τον αριθμό των αιωρούμενων μικρο-σωματιδίων μεγέθους 2.5μm (μικρά του μέτρου) που υπάρχουν στον αέρα του χώρου. Τα σωματίδια μπορεί να προέρχονται από τα μικρόβια και τους ιούς που μπορεί να μεταφέρει ο άνθρωπος, τη γύρη των φυτών, τη σκόνη, τα μικρόβια που μεταφέρουν τα κατοικίδια, καθώς το καυσαέριο και τον καπνό των τσιγάρων. Όσο μικρότερη είναι η ένδειξη PM 2.5 τόσο πιο καθαρός είναι ο αέρας του χώρου σας.

• VOC (Volatile Organic Compounds - Πτητικές Οργανικές Ενώσεις):

Χημικές ενώσεις οι οποίες είναι είτε φυσικές είτε παρασκευασμένες από τον άνθρωπο. Αναπνευστικές, αλλεργικές ή ανοσοποιητικές επιπτώσεις σε νήπια ή παιδιά συνδέονται με ανθρωπογενείς πτητικές οργανικές ενώσεις και άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς ρυπαντές του αέρα. Κοινά παραδείγματα που μπορεί να υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή είναι το ασετόν για τα νύχια, η βενζίνη, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι μπάλες για τον σκόρο, τα αποσμητικά, το φυσικό αέριο.