23 / 01 / 2014

Νεα έρευνα του ΕΜΠ αποκαλύπτει την οικονομικότερη λύση θέρμανσης

Μετά τη δημοσίευση της νέας έρευνας του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα συμπεράσματά της, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα:

  1. Ο πλέον αντιοικονομικός τρόπος θέρμανσης μίας κατοικίας είναι η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων. Έτσι γίνεται σαφές ότι μπορεί τα θερμαντικά σώματα να είναι οικονομικά όσον αφορά την αρχική τους αγορά, αλλά η μεγάλη τους κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα τα καθιστά σε βάθος χρόνου εντελώς αντιοικονομικά.

  2. Επίσης, η χρήση των κλασικών τζακιών παρά την γενικότερη εικόνα που έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, είναι αρκετά ακριβότερη σε ποσοστό άνω του 20% από τη χρήση των λεβήτων πετρελαίου. Αν σε αυτό προσθέσουμε και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιουργούν, φαινόμενο αιθαλομίχλης και κίνδυνοι για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τότε είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο αντιοικονομικά αλλά και επικίνδυνα.

  3. Τέλος, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι αντλίες θερμότητας, όποια περιοχή της Ελλάδας και να πάρουμε ως σημείο αναφοράς, είναι αισθητά οικονομικότερες στη λειτουργία τους από 52-61% από ένα λέβητα πετρελαίου. Αυτή η ποσόστωση μπορεί να γίνει και ακόμα μεγαλύτερη αν μιλάμε για αντλίες inverter, οι οποίες λειτουργούν με βαθμούς απόδοσης πάνω από 4 και όχι μόνο με 3 όπως λαμβάνει υπόψη της η έρευνα. Επίσης, η έρευνα λαμβάνοντας υπόψη τις κλιμακωτές χρεώσεις που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταρρίπτει το μύθο ότι λόγω αυτών των χρεώσεων οι αντλίες θερμότητας είναι αντιοικονομικές.

Τέλος, τα συμπεράσματα που καταλήγει η έρευνα σχετικά με τους χρόνους απόσβεσης μίας επένδυσης για την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με μία διαφορετική πηγή θέρμανσης είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Γίνεται ξεκάθαρο ότι για να είναι αποδοτική αυτή η επένδυση θα πρέπει οι ετήσιες δαπάνες θέρμανσης να μην είναι πολύ χαμηλές διότι ο χρόνος απόσβεσης γίνεται πολύ μακρινός.

Για τις περιπτώσεις αυτές το καλύτερο θα ήταν να επιλέγονται αυτόνομα inverter κλιματιστικά τα οποία είναι πολύ οικονομικά στη λειτουργία τους και μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης μίας κατοικίας κάτω των 120 μ2.

Αν από την άλλη πλευρά η κατοικία μας είναι αρκετά μεγάλη με αυξημένες δαπάνες για θέρμανση τότε θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικούς οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή και οικονομική λύση για τη θέρμανση της κατοικίας μας.

Δείτε ακόμα τον υπολογιστή ενεργειακής εξοικονόμισης της Inventor και βρείτε το σύστημα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.